menu

Bozar, Brussel
2018
photos: Matilde Stravassos
i.s.m. Schenk Hattori en Christian Kieckens

zandhoven, belgië
2017
220 m²
photos: nick cannaerts

Het ontwerp van dit huis kwam voort uit een kritische dialoog met de opdrachtgever, waarin de zoektocht naar de betekenis van wonen centraal stond. ‘Wat is de waarde van een huis en wat moet het vertegenwoordigen?’ De uiteindelijke opgave was, naast het maken van functionele ruimtes, het herdenken van het wonen.

Het huis verschijnt als drager van het leven, waar herinneringen en gebeurtenissen ontstaan. Met deze abstracte benadering werd het programma teruggebracht tot het minimum. Op een bijna compromisloze wijze worden essentiële functies bepaald en vertaald in een architectonische compositie. Deze functies worden vertaald in stenen volumes als ‘pijlers’ van het leven.
De pijlers zijn uitgevoerd in metselwerk, met een sobere, terugkerende detaillering doorheen het hele project. Ze dienen het leven en geven het richting. De massiviteit van de muren wordt tevens ingezet voor de integratie van de technieken. De geothermische warmtepomp en zonnepanelen, verborgen achter een dikke dakrand, maken de woning tot een duurzaam geheel.
De open leefruimte, waar de massieve pijlers rond zijn verzameld, wordt omsloten door een houten dak dat alles verbindt tot een geheel. Het stenen metselwerk en klinkers, het houten parket en binnenschrijnwerk en de vliesgevel, dat de verschillende volumes verbindt, maken een heel leesbare woning.
Het uiterlijk van het huis doet denken aan een stenen ruïne waarin structurele noodzaak de tijd heeft overleefd.

Voor het bouwen van een paardenkliniek koos Via Nova Equine een oude manege in Bree. De versnipperde site was het resultaat van een jarenlang proces van ongecontroleerde uitbereiding en transformatie, met verwaarlozing als gevolg. De ambitieuze bouwheer vroeg een heldere ordening van de site en een nieuw complex dat voldoet aan hedendaagse normen. De nieuwe inplanting zorgt voor structuur binnen de gehele site.

Een schuur, kliniek en bijgebouw, bestemd voor seminaries en het huisvesten van stagiaires, geven richting aan de site en omsluiten een plein. Dit plein verbindt beide gebouwen en geeft schaal aan het weidse landschap.

bree, belgië
2017
3500 m²
mortsel, belgië
2021
290 m²
photos: fatme hassan
Pulderbos, Belgie
2020
antwerpen, belgië
2013
photos: daisuke hattori
temse, belgië
2017
400 m²

schilde, belgië
2020
600 m²

zandhoven, belgië
2017
40 m²